lauantai 10. toukokuuta 2014

Vinkkejä aloittelevalle bloggaajalle

Eli multa pyydettiin tällasta postausta, jossa kertoisin vinkkejä alottelevalle bloggaajalle. Toisaalta tuntuu vähän oudolta, koska en tiiä osaanko antaa mitää vinkkejä :D Mutta kun mietin asiaa, niin olisin itekin halunnut saada jotain tipsejä miten alottaa bloggaus sillon kun olin siinä tilanteessa. Bloggaamisesta on muutenkin tullu tosi yleinen harrastus, ja blogeja on kyllä joka lähtöön. Toisaalta se itteäkin ihmetyttää miten jo tosi nuoret alottaa bloggaamisen, mutta jos luulet että oot valmis alottamaan, ja sulla on oikeesti motivaatiota panostaa siihen, niin tässä muutamat vinkit! :)
Haluun jo tässä vaiheessa korostaa että teen tän siks, että antaisin vinkkejä sellasille jotka on vasta astunut blogimaailmaan, ja nää vinkit koskee sellasia blogeja joista mä ite tykkään. Ja koska pidän bloggaamista harrastuksena, ja se on joka päivä jotenkin mielessä, niin ajattelin että mulla voi olla jotain antaa tuleville huippubloggaajille ;) Tästä lähtee:
 • Älä tee sitä virhettä heti alkuun, että valitset jonkun kliseisen blogin osotteen, jota voit katua myöhemmin. Sitä ei voi muuttaa tai kannata muuttaa varsinkaan kun lukijoita on kertynyt. Tän kerron omasta kokemuksesta, nimittäin itteäni tää harmittaa ihan älyttömästi, mutta oon oppinu elämään asian kanssa :D Kannattaa esim käyttää omaa nimeä osotteessa, blogin nimessä se on vähän massa. Toisaalta luen monia hyviä blogeja joissa on oma nimi blogin nimenä. Varsinkin jos koet, että sun nimi on jotenkin erikoinen, niin käytä ehdottomasti blogissakin!
 • Netissä on monia blogeja, joissa opetetaan muokkaamaan html- koodia ja muutenkin kaikessa ulkoasuun liittyvässä. Itekin oon niitä monesti lueskellut, ja kokenut tosi hyödyllisiks. Ihailen sitä, miten joku jaksaa opettaa niinkin vaikeita asioita muille. Html- koodilla ei kauheen isoja muutoksia saa aikaan, mutta ne pienet on useesti ne ratkasevat yksityiskohdat mitkä lukija huomaa. Sillon tietää, että kirjottaja oikeasti panostaa blogiin ja se on tärkeä.
 • Muutenkin ulkoasuun kannattaa panostaa. Blogimaailmassa on varmasti satoja lifestyle- blogeja, joissa on valkoinen tausta. Tämä ei varmasti haittaa jos kirjoittaja on itse massasta poikkeava tai vaikka tunnet/tiedät kirjoittajan. Mutta jos täysin ventovieras päätyy sun blogiin, niin harvoin valkonen tausta herättää mielenkiinnon. Mun mielestä taustalla saa tosi hyvin oman persoonan ja tyylin esiin, ja varsinkin saman tyyppiset ihmiset kiinnostuu blogistasi.
 • Banneri on tärkeä. Ite henkilökohtasesti en tykää yhtään blogeista, joissa on tylsä banneri tai muuten huonosti tehty. Tai eihän se blogista kerro paljoakaan, mutta kiinnostus ei herää bannerin näkemisen jälkeen jos siihen ei ole nähty vaivaa... Kannattaa miettiä ettei se poikkea sun ulkoasusta liikaa, mutta sen kuitenkin huomaa eikä häviä taustaan. Netistä saa ladattua tosi paljon erilaisia fontteja, joita kannattaa hyödyntää bannerissa!
 • Kuvat on ehdottomasti kans yks asia minkä perusteella lukija muodostaa mielipiteen blogista. Jos kuvat on muokkaamattomia, tai liian muokattuja, erikokoisia, kuvissa on suuret välit tai isot reunat, niin saa mut ainakin perääntymään. Tiedän, samankokoiset, sopivasti muokatut ja reunuksettomat kuvat on massaa. Valitettavasti ite tykkään massasta, ja siks mulla on nää kriteerit kuvien suhteen. Kuvia on myös paljon mukavampi katsoa jos ne on hyvälaatusia ja hyvässä valossa otettuja. Kännykkäkuvapostaukset harvoin varsinkaan kollaaseina ei haittaa henk. kohtasesti mua. Mutta jos blogi on täynnä kännykkäkuvia ja ne on ns. turhista asioista, niin ei kuvia jaksa varsinkaan tuntematon katsoa.
 • Tiedän, että bloggaajan elämää verrataan usein täydelliseen elämään. Valitettavasti itsekään en jaksa lukea blogeja, joissa jatkuvasti valitettaisiin tai kerrottaisiin pientäkin yksityiskohtaa myöten elämästä. Kuitenkin blogia on paljon mielenkiintoisempi lukea jos bloggaajan elämä on kiinnostavaa ja postauksista tulee hyvälle mielelle! Tätäkin kannattaa miettiä minkälaista blogia pidät ja kelle kirjoitat. Jos blogisi aihe on esim. sun päiväkirja, niin älä ihmeessä kirjoita pelkästään niitä ruusuisia asioita. Ei päiväkirjablogin lukijat välttämättä halua kuulla vain hienoja asioita sun elämästä.
 • Edellisestä päästäänkin tähän: kannattaa miettiä haluatko pitää lifestyle- blogia, vai onko sinulla joku tietty intohimo tai harrastus josta voisit kertoa. Tällaiset blogit varsinkin tällä hetkellä varmasti kannattavat paremmin kuin lifestyleblogit, tai ainakin pinnalle on vaikea päästä niin monien, kauan bloganneiden lifestylebloggaajien läpi.
 • Kannattaa myös miettiä alusta alkaen kuinka tarkasti kirjoitat elämästäsi blogiin. Silloin, kun lukijoita ei vielä ole paljoa tiedon antaminen nettiin ei tunnu miltään, mutta kun lukijoita tulee lisää ja blogi tulee suositummaksi, saattaa katua mitä kaikkea on jo jakanut. Esim mulla on periaate, että en jaa mun asuinpaikkaa Jyväskylää tarkemmin, äidin enkä isän nimeä enkä kenenkään, esim mun kavereiden sukunimiä. Mun sukunimi taitaa olla jo esim. bloglovinissa, mutta se on monille tuttu jo yleisurheilun kautta niin se ei haittaa mua itseäni. Kannattaa myös miettiä heti kun perustaa blogin, haluaako kirjoittaa blogia anonyyminä. Se ei enää onnistu myöhemmin kun on kirjoittanut omalla nimellä ja pärstä on tuttu.
 • Yhteistyöt on yks juttu mikä houkuttaa monia alottamaan bloggauksen. Se ei kuitenkaan saa olla ainut syy miks sen aloittaa, koska sillon bloggaamisesta tulee aikamoista pakkopullaa... Mulla itsellä se ei käyny mielessäkään kun alotin koska en edes tiennyt että bloggaamisesta voi saada ''palkkaa'', vasta sitten kun aloin lukee muita blogeja ja mullakin alko tulla lukijoita vähän enemmän kiinnostuin siitä. Silti, eka yhteistyö mitä tein oli sillain että muhun otettiin yhteyttä. Sekin antaa lukijoille hyvän kuvan jos blogi ei oo täynnä mainoksia suhteessa lukijoihin eikä kirjoittaja ota aina itse yhteyttä yrityksiin, vaan hänen blogistaan ollaan kiinnostuneita. Ite oon sitä mieltä että bloggaaja saa toki itse  hyötyä blogistaan, mutta on ärsyttävää jos mainospostauksia tulee jokatoinen päivä..
 • Blogin mainostaminen kannatta, mutta liika on aina liikaa. Itse mainostan välillä demi.fi:ssä, alkuaikoina linkkasin pari kertaa facebookiin. Mun henkilökohtanen mielipide on, että on tyhmää kommentoida jokaisen vastaan tulevan blogiin jotain pientä ja ns. turhaa (tällä tarkotan esim. ''Kiva blogi:)''- kommentteja), alla oman blogin osoite. Ite esimerkiksi en ees haluaisi niitä kommentteja, koska tuntuu ettei niillä kommenteilla oo mitään perää niinkun ei luultavasti olekaan. Se on kuitenkin mun mielestä ok, että oikeesti miettii mitä kommentoi ja tarkottaa sitä ja sitten liittää oman blogin osotteen perään. Sillon arvostan sitä paljon enemmän ja saatan käydäkin kattomassa kyseisen blogin.
Tulipahan tekstiä, ja toivottavasti tästä oli jotain hyötyäkin! Kirjotin aika pitkälti mun näkökulmasta, mutta veikkaan että suurin osa blogien lukijoista on mun kanssa samoilla linjoilla. 
Ja ettei tää oo ihan kauheen tylsä postaus niin tein weheartit:in kuvista kollaaseja, huomaa kyllä että ootan kesää ja mulla on nälkä kun kattoo mitä valkkasin XD 
page3 page4 page5 page1 page6 page2

Sitten vielä! Oon miettiny että voisin taas tehä jonkun videon! Minkä videon haluisitte? My dayta on toivottu tosi paljon, mutta laittakaa ihmeessä kommenttia jos teillä on muitakin ideoita! My dayn teen varmaan joka tapauksessa, eli olis kiva jos ehottaisitte muitakin aiheita mistä voisin jatkossa tehä! :)
Normipostauksia ei ookkaan vähään aikaan ollut, joten sellasta kuitenkin luultavimmin luvassa seuraavaks! Ihanaa lauantaita kaikille!

22 kommenttia:

 1. tosi hyvä postaus ja oon sun kanssa samaa mieltä asioista! itseänikin harmittaa oman blogin osoite, se on vielä ihan ristiriidassa blogin nimen kanssa... :-D my day video olisi kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla!! :) Jeep ärsyttää et ei tajunnu keksiä mitää normaalimpaa osotetta xd Jeeps teenkin sen varmaan! :)

   Poista
 2. Anonyymi5/10/2014

  Joku urheilupostaus ois kiva videona siis :) Et esim. kuvaisit pätkiä treeneistä ja näyttäisit erilaisia tekniikkaharjotuksia videolla yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tota oon kans tekemässä varmaan kesän aikana!! :)

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä! :-) Mua kiinnostais myös jonkunlainen treenipostaus taikka sitte kuukauden suosikit :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos tästä oli apua! Jeep tollasta treenipostausta ainakin luvassa mistä mainittiin ylemmässä kommentissa, kuukauden suosikkeja teen aina sitten jos niitä tulee xd :)

   Poista
 4. ihania vinkkejä, kiitos! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla et oli apua! :)♥

   Poista
 5. Noi vinkit on tosi hyviä!:) Millä ohjelmalla oot tehnyt ton bannerin ja saanut ton taustan yläpuolella olevan jutun (en hoksaa nyt nimeä sille :D ) läpinäkyväksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos niistä oli apua!! :) Jaa en muista myöskään ton nimeä joten en oikeen osaa auttaa.... :/ Html-koodilla joo mutta ärsyttää ku en muista ton nimeä millä voisit hakee googlesta esim... :(

   Poista
  2. No eihän sille mahda mitään ja koitan vielä googlettaa:)

   Poista
 6. Olipa hyviö vinkkejä :) Oispa vaan itsekkin tajunnut silloin kun aloitti bloggaamisen niin nuita joitakin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos oli apua! :) Ja jep, vähän samaa aatteli kans :/

   Poista
 7. Anonyymi5/11/2014

  Mistä oot löytänyt tohon sun banneriin ton fontin?:)

  VastaaPoista
 8. Anonyymi5/12/2014

  Pakko muuten nipottaa sen verran, että HTML-koodilla kyllä saa aikaan isojakin muutoksia, jos vain tietää mitä tekee. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep nii saa! Mutta pääosin htmlää käytetään pienempien muutosten tekemisee :) Toki esim mun blogin tausta ja banneri on laitettu html:änä!

   Poista
 9. Anonyymi5/13/2014

  Oon iha tositosi aloittelija ja tää on varmaa tyhmä kysymys mut mikä ihmeen html koodi :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi pitkä koodi, joka sisältää sun blogista kaiken. Joitain et voi muuttaa mun mielestä, mutta esim ulkoasuun liittyviä voi. Pääset sun blogin html- koodiin kun meet Malli ja sieltä Muokkaa html- koodia ! :) Ja netistä löytyy hyviä ohjeita sen muokkaamiseen! :]

   Poista
 10. Ihan äly hyvä postaus tää just tämmösille alottelija-bloggaajille!! Sain tosi paljon vinkkejä tästä ja varmaa alan toteuttaakkin niitä pian!

  VastaaPoista