sunnuntai 19. elokuuta 2018

10 X MITÄ JÄI MIELEEN NIZZASTA?

IMG_8150m IMG_8175 IMG_7551m
1. Rannat on kivikkoa. Jos me oltas oltu pidempään kun se viikko mitä oltiin, niin oltais ostettu jotkut rantatuolit tai edes joku alusta pyyhkeen alle. Kivillä kävely oli myös jotenkin todella tuskasta kun kivet oli niin kuumia ja sattu jalkapohjiin. Eipä siitä silti valitettu, olihan kivirannassa hyvätkin puolensa; iho ei ollut ihan hiekassa heti kun rannalle pääsi eikä hiekka pöllynnyt tuulessa. Rannat oli myös tosi kauniita!

2. Aurinko polttaa enemmän kun Suomessa. Tän etenkin sisko oppi kantapään kautta. Me rasvattiin hyvin eikä oltu edes kun muutama tunti rannalla. Lisäksi kaikilla oli ihan hyvä pohjarusketus Suomesta. Illalla kauppareissulla Sanni valitteli kuinka takareisiä ja selkää polttaa aikalailla. Hotellille kun päästiin niin voin sanoa, että en oo koskaan nähnyt niin punasia takareisiä ja pohkeita selästä puhumattakaan. Sanni sitten urhollisesti laittoi Aloe Veraa vähän väliä ja parissa päivässä punotus oli laskenut hyvin, eikä iho kuoriutunut sen kummemmin. Vaikka Suomessakin oli yhtä kuuma tohon aikaan, niin kyllä vaan Etelän aurinko ihon polttaa paremmalla todennäköisyydellä.
IMG_7354 IMG_7201 IMG_8128m
3. Monaco oli aikalailla sellanen kuin kuvittelin. Me lähdettiin sinne suunnalle yhtenä pilvisenä päivänä junalla. Mä en voi sanoa että matka oli helppo, koska se oli kaikkea muuta. Mennessä tuskailtiin lippujen oston jälkeen että mitähän nyt. Missään ei ollut ohjeita miten toimia tai mistä juna lähtee. Onneksi loppujen lopuksi muita seuraamalla päästiin oikeaan junaan. Takaisin tulo oli farssi, juna oli nimittäin aivan tupaten täynnä ihmisiä. Oot varmaan joskus nähnyt videon jostain Aasian maan junasta jossa ihmiset ahtautuu junaan kuin viimeistä päivää ja ovet menee just ja just kiinni. Sellasta se oli tuollakin. Noh, itse Monaco oli kiva nähdä ja sataman laivat. Me vierailtiin myös merimuseossa joka oli mielenkiintoinen. Mikään ei kuitenkaan erityisesti yllättänyt Monacossa.

4. Ihmiset oli mun mielestä töykeitä. Ehkä Suomessa kulttuuri on jotenkin nöyrempi, mutta tuolla meitä ei katsottu yhtään hyvällä. Pari kertaa saatiin hyvää asiakaspalvelua, muut olikin heikkoa. Muutenkin vastaantulevat paikalliset katsoi päästä varpaisiin tökerösti. Ymmärrän toisaalta että turistit vie asuntoja yms, mutta kyllä mä esim. töissä yritän olla todella ystävällinen ulkomaalaisille, jotta heille jäis Suomesta ja suomalaisista mahdollisimman hyvä kuva. Ranskassa ei ilmeisesti suurella osalla se ollut tavoitteena.
IMG_2687 IMG_2708 IMG_2547 22
5. Kahviloiden ja ravintoloiden vähäisyys. Kun vuosi sitten käytiin Lontoossa, oli joka nurkalla kahviloita joihin pysähtyä huilaamaan. Nizzassa kahviloita oli oikeesti tosi vähän ja ravintoloita myös. Me käytiin kerran kahvilla koko reissun aikana ja muut kerrat kahvit ostettiin hotellin automaatista. Ei sillä että tähän nyt reissu olis kaatunut haha.

6. Shoppailumahdollisuuksia oli suhteellisen paljon. Kaikki perus kaupat joita ulkomailla on löytyi myös Nizzasta. Pääkadulla keskustassa oli Pull&Bear, Bershka, Sephora, Zara jne, mutta mm. Primark ja Nike löytyi vähän matkan päästä kauppakeskittymästä jonne lähdettiin yksi päivä bussilla. Suosittelen siellä käymään vaikka shoppailut ei kiinnostaisikaan paljoa, oli tosi nätti ja rauhallinen paikka. Paikan nimi oli siis Polygone Riviera.

7. Bussilla kulkeminen oli halpaa, muttei aina niin helppoa. Esimerkiksi tuonne kauppakeskukseen oli helppo mennä bussilla kun seurasi kartasta koko ajan missä mennään. Bussi tuli mennessä ajallaan, mutta takaisin tullessa oli melkein tunnin myöhässä. Voi olla, että yksi vuoro oli jäänyt välistä, mutta kun juomavesi alkoi loppumaan ja oli lämmintä 30 astetta, niin ei naurattanut. Mä kuitenkin suosittelen ehdottomasti bussia taksin sijaan, vaikkakin joutuu vähän joustamaan aikatauluistaan jos bussi ei tulekaan. Kuskilta ostetut liput täytyy myös muistaa leimata erikseen bussin etuosassa olevassa koneessa. Täytyy lisäksi mainita, että bussikuskit oli tosi ystävällisiä ja neuvoivat meitä aina leimaamaan kortit.
IMG_7870 IMG_7115 IMG_7472
8. Varovaisuus terrorismia kohtaan. Jokainen kävelytie oli suojattu palkeilla eikä autolla tosiaan päässyt mihinkään muualle kun autotielle. Nizzassa on pari terrori-iskua ollut, koko Ranska lukuunottaen useampi. Nimenomaan rekka-autolla ajettu rantakadulla pitkän matkaa. Oli jotenkin tosi surullista nähdä edelleen kynttilöitä rantakadun varrella. Kaduilla näky myös tosi paljon poliiseja sekä sotilaat käveli edestakaisin pitkin rantaraittia. En oikein tiedä tunsinko oloni turvalliseksi vai turvattomaksi hah.

9. Kansallispäivän vähäinen juhlinta. Musta oli mielenkiintosta huomata, ettei Ranska juurikaan juhlinut itsenäisyyspäiväänsä. Toisaalta juurikin yksi edellä mainitsemista terrori-iskuista tapahtui tasan kaks vuotta sitten Ranskan kansallispäivänä, joten se voi olla osasyy siihen, ettei kaduilla juhlittu. Uskon myös, että Suomalaiset on erityisen ylpeitä omasta itsenäisyydestään (kuten kuuluukin olla), että me juhlitaan sitä vähän suuremmin linnan juhlissa yms.
IMG_2704 22 IMG_2717 22
10. Voitto jalkapallon MM-kisoista. Sitä ei voinut olla huomaamatta katukuvasta. Bussien aikataulut oli ihan sekasin eikä busseihin mahtunut ketään sitten kun pysäkille tulivat. Mekin päätettiin lähteä pelin ajaksi kiertämään turistinähtävyyksiä ja oli kyllä ihanan rauhallinen ilta kun lähti vähän kaupungista pois päin. Takaisin kävellessä peli oli päättynyt ja kadut olivat aivan tukossa autoja jotka oli ihan vaan voiton kunniaksi lähtenyt ajamaan ympäriinsä. Olihan toi hieno nähdä eikä varmasti tule mun elämässä kovin montaa kertaa vastaan samanlaista tilannetta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti